18 ℃

Slakken steeds brutaler

Nederland en België worden momenteel overspoeld met slakken. Door de vele regenbuien zijn er veel meer slakken dan normaal. De diertjes worden ook steeds brutaler.

slakDoor het vochtige weer gaan slakken meer kruipen, waardoor ze meer zichtbaar zijn. Toch is van een slakkenplaag nog geen sprake. “Misschien dat ze in een stad of dorp wat meer opvallen, doordat je dan ineens over ze heen loopt. Ik denk niet dat je dat meteen een plaag moet noemen”, zegt slakkenexpert Joris Koene tegen NU.nl.

Bioloog Alphons Droog ziet duidelijk een gedragsverandering bij slakken. “Een slak is van nature een zeer asociaal dier. Er is moeilijk contact mee te krijgen. In het voorjaar zitten ze het liefst de hele dag thuis. We zien nu dat slakken door het vochtige weer meer lef tonen. Ze leggen bijvoorbeeld heel demonstratief blaadjes voor je deur en gaan dan zitten wachten tot je daar mosterd op smeert”, legt Droog uit.

De bioloog adviseert om de slakken geen aandacht te geven. “Laat vooral niet merken dat je bang bent, want dat ruiken ze. Als je ze gewoon negeert, laten ze je met rust.”

 
Deel dit artikel: