13 ℃

Slaapwandelaars keren zich tegen de avondklok na nacht vol boetes

Foto: Helder Almeida / Marcel van den Bos / Shutterstock.com

In de eerste nacht met avondklok zijn 3600 boetes uitgedeeld. Uit diverse gemeenten in ons land komen geluiden dat dit hier ook vele slaapwandelaars onderdeel van uitmaken. Slaapwandelen valt niet onder de uitzonderingsregels voor de avondklok.

Slaapwandelen, oftewel somnambulisme, is een slaapstoornis waarbij iemand fysieke activiteit vertoont terwijl deze persoon in werkelijkheid slaapt. In deze toestand kan de persoon tot zeer diverse activiteiten in staat zijn, zoals uit een raam klimmen, fietsen, autorijden of agressief gedrag vertonen. Diverse voorbeelden van dit type gedrag waren afgelopen nacht zichtbaar in onder meer in Urk, Stein en Leiden.

“De overheid houdt totaal geen rekening met slaapwandelaars. Dit is echt een nachtmerrie voor ons”, zegt Toon van Es, voorzitter van de Belangenvereniging van Slaapwandelaars (BVvS). “Veel van onze leden weten niet eens meer wat ze vannacht gedaan hebben, maar werden vanochtend wel ineens wakker met een prent van 95 euro in hun pyjama. We gaan binnenkort actievoeren. Hopelijk is dit een wake-up call voor de overheid, want dit kan zo niet langer.”

 
Deel dit artikel: