18 ℃

Sjaak Rijke: “Bevrijding kon wel wat sjieker”

De Nederlander Sjaak Rijke, die vier jaar in Mali werd vastgehouden door Al Qaida, noemt zijn bevrijding “primitief en tamelijk ordinair”. Dat zegt hij in een verklaring die op zijn verzoek via het ministerie van Buitenlandse Zaken is verspreid.

Maandagochtend kwam er onverwacht een einde aan de ontvoering van Sjaak Rijke. Franse elitetroepen vielen het kamp binnen waar Rijke werd vastgehouden. “Ik zat net met mijn ontvoerders aan het ontbijt, toen de Franse militairen binnenvielen. Ze hadden geen afspraak, waardoor we zelfs nog in onze pyjama’s zaten. Ze begonnen direct te schreeuwen. Tamelijk onbehoorlijk, vind ik.”

Rijke is ook niet te spreken over de eerste opvang bij de Franse troepen. “Ik werd in een primitieve tent gestopt, zonder internet en stromend water.” Ook het sanitair van de Fransen liet te wensen over. “Het was niet schoon en er lagen te weinig handdoeken. Niet heel sjiek allemaal. Dan denk ik: Hallo, ik heb net vier jaar vastgezeten! Mag ik nu iets meer luxe?”

Sjaak Rijke verblijft op dit moment in een vijf-sterren-hotel op een geheime locatie. Daarna keert hij misschien terug naar Mali. “Door de ontvoering heb ik destijds mijn vakantie niet kunnen afmaken. Het resterende deel van mijn reis zou ik nu alsnog kunnen doen.”

 
Deel dit artikel: