Sjaak overleefde de pest in 1349 en nu heeft hij corona

Foto: Fresnel / Shutterstock.com

Elke coronapatiënt heeft het zwaar, maar het verhaal van Sjaak Damslager is wel heel schrijnend. Sjaak is naar eigen zeggen de laatste overlevende van de pestpandemie. Tot overmaat van ramp heeft hij nu het coronavirus.

Nu de wereld getroffen is door het coronavirus komen voor Sjaak pijnlijke herinneringen boven. Want Sjaak kan zich de pestuitbraak van de 14e eeuw nog goed herinneren. “Ik was nog een kleine jongen, toen Europa werd getroffen door de pest. De Zwarte Dood, noemden we dat toen. Een derde van de wereldbevolking ging er aan dood. Ik kreeg het ook, maar ik had geluk. Omdat ik nog jong was overleefde ik de ziekte”, vertelt de hoogbejaarde Amsterdammer.

Nu, bijna zevenhonderd jaar later, slaat opnieuw het noodlot toe. Sjaak is besmet met het coronavirus. Hij is kortademig en heeft flinke koorts. Toch is Sjaak niet bang. “Ook dit  overleef ik wel”, zegt hij kalm. “Ik heb een sterk lichaam, anders was ik nooit zo oud geworden. Eerlijk gezegd maak ik me meer zorgen om mijn ver gevorderde dementie.”

 
Deel dit artikel: