Sinterklaasjournaal verzwijgt KOZP-incident

Foto: Pakula Piotr / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Omroep NTR krijgt stevige kritiek op de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal. In het actualiteitenprogramma werd met geen woord gerept over het incident van afgelopen weekend rondom de bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet.

Zaterdagavond werd een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag verstoord door aanhangers van Zwarte Piet. Er werden onder meer ruiten ingeslagen en auto’s vernield. Veel kijkers zijn verbaasd dat het Sinterklaasjournaal geen enkele aandacht besteedde aan het incident.

Maandagavond was de eerste uitzending van het actualiteitenprogramma rond Sinterklaas. In het Sinterklaasjournaal werd vreemd genoeg wél gesproken over de aankomende intocht in Apeldoorn en de logistieke uitdagingen waar Sinterklaas en zijn gevolg voor staan. Vanwege het ontbreken van voldoende vaarwater, zal er naar alle waarschijnlijkheid worden uitgeweken naar een aankomst per trein.

“Waarom wordt er wel gesproken over een verandering van vervoer van de Sint, maar niet over geweldsincidenten die plaatsvinden in de aanloop naar dit evenement?”, vraagt mediadeskundige Paul van Geelkerken zich af. “Dit zaakje stinkt aan alle kanten. Óf presentatrice Dieuwertje Blok is erg slecht op de hoogte van de actuele gebeurtenissen, óf omroep NTR probeert hier feiten in de doofpot te stoppen.”

Van Geelkerken zet vraagtekens bij de journalistieke integriteit van het Sinterklaasjournaal: “Het lijkt me duidelijk dat de programmamakers zaken onder de pet proberen te houden. De jeugd wordt op deze manier onvolledig geïnformeerd. Dat is schadelijk voor de geloofwaardigheid van Sinterklaas.”

 
Deel dit artikel: