18 ℃

Sinterklaasintocht is religieuze bijeenkomst, meer dan 29 Pieten toegestaan

Foto: Antonie Glaser / Shutterstock.com

Er komt geen maximum aantal Pieten bij sinterklaasbijeenkomsten. De overheid erkent sinterklaasbijeenkomsten als een religieuze aangelegenheid. 

Sinterklaasbijeenkomsten met meer dan 29 Pieten worden dringend afgeraden, maar kunnen niet officieel worden verboden. Bij voldoende aanwezige gelovigen wordt het evenement beschouwd als een religieuze bijeenkomst, welke valt onder vrijheid van religie binnen de Nederlandse grondwet. Wel moet er tijdens de intocht voldoende ruimte zijn om anderhalve meter afstand te bewaren.

Door het dringende advies van de overheid om het aantal mensen te beperken tot maximaal 30, zullen bij de meeste sinterklaasintochten niet meer dan 29 Pieten aanwezig zijn. Toch hebben de sinterklaasverenigingen uit Staphorst en Barneveld al aangegeven zich niet aan het dringende advies te houden.

Een woordvoerder laat weten: “Sinterklaas is een heilige en valt in die hoedanigheid binnen een religieus kader. Sinterklaas brengt een heilige boodschap voor de kinderen, met daarbij de noodzakelijke zoetwaren om de winter door te komen en cadeautjes om in deze nare tijd de verveling te verdrijven. Dit is geen liefhebberij. Daarom kan en mag je deze bijeenkomsten niet gelijkschakelen met bijvoorbeeld horeca of theaters.”

 
Deel dit artikel: