20 ℃

Sinterklaasfeest krijgt ingetogen karakter

Het sinterklaasfeest mag op een sobere manier worden gevierd. Dat heeft de rechtbank besloten in de zaak tegen 34 Friezen die de landelijke sinterklaasintocht probeerden te verhinderen. Het voorgenomen sinterklaasverbod is hiermee van tafel.

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

De rechtbank oordeelde dat het sinterklaasfeest “in lijn is met het grondbeginsel van vrije traditieviering”. Dat betekent dat sinterklaas in principe moet worden toegelaten in elke Nederlandse haven. Een bescheiden publiek mag daarbij aanwezig zijn, mits de afstand tot de Sint minimaal twintig meter bedraagt. Alcohol, wapens en luide muziek zijn bij de intocht verboden.

De uitspraak leidde tot grote opluchting bij het sinterklaascomité in Zaanstad, dat nu hoogstwaarschijnlijk toch een vergunning krijgt om Sinterklaas te mogen ontvangen. “Natuurlijk hadden wij liever een traditionele intocht georganiseerd, inclusief Pieten, maar rekening houdend met de maatschappelijke tendens denk ik dat wij met deze uitspraak heel tevreden mogen zijn”, aldus een woordvoerder.

 
Deel dit artikel: