23 ℃

Deskundige: “Sinterklaas is schadelijk voor kinderen”

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Ouders die tegen hun kinderen liegen over het bestaan van Sinterklaas deugen niet. Dat zegt wetenschapper Maarten Boudry van de Universiteit van Gent. “Ik hoor van mensen die daardoor het vertrouwen in hun ouders zijn kwijtgespeeld”, aldus de wetenschapper.

Jonge kinderen worden stelselmatig op grove wijze voorgelogen. Ouders maken de kinderen wijs dat een heilige uit Spanje elk jaar met een paard over daken loopt en cadeautjes uitdeelt. Uit onderzoek bleek al eerder dat dit verhaal niet klopt. Niet Sinterklaas, maar de ouders zélf geven meestal de cadeautjes. “Als je ouders in staat zijn over zoiets te liegen, hoe kun je hen dan nog vertrouwen?”, vragen kinderen zich af.

Volgens Boudry denken volwassenen veel te gemakkelijk over de ‘georganiseerde leugen’. “Kinderen worden jaarlijks bedrogen en voorgelogen door zowat iedereen die ze vertrouwen”, aldus Boudry. “Hun lichtgelovigheid wordt schaamteloos uitgebuit.”

Pedagoog Gerard Zilver onderschrijft de mening van Boudry. “Kinderen moeten beschermd worden tegen de grove leugens over Sinterklaas”, stelt hij. “Dat ouders hun bloedeigen kinderen zo besodemieteren is ronduit walgelijk.”

In de komende weken bezoekt de pedagoog zo veel mogelijk basisscholen en kinderdagverblijven om kinderen de waarheid te vertellen over het bestaan van Sinterklaas.

 
Deel dit artikel: