Sinterklaas: “Er was dit jaar geen reet aan”

Foto: Hans Slegers / Wirestock Images / Shutterstock.com

Sint Nicolaas geeft zich gewonnen. “De lol is eraf”, licht hij toe, nadat zaterdagavond alle gezinnen voorzien zijn van cadeaus. “We hebben ons werk netjes afgerond, maar de sfeer was pijnlijk. Het is totaal verziekt door een externe groepering met hun ongenoegen.”

Volgend jaar zullen er geen Pieten meer zijn, ook niet de her en der verdwaalde Zwarte Pieten. “Ik heb ze allemaal moeten ontslaan”, zucht de Sint. “Hun contract liep tot en met 5 december. Ik heb het niet verlengd door alle weerstand die er op ons bedrijf af kwam de laatste jaren. Het doet pijn aan mijn mensenhart, maar mijn ondernemersgeest moet door.”

Sinterklaas wordt volgend jaar begeleid door een nieuwe assistent: “Dan introduceren we ‘Zwarte Job’. Hij is geïnspireerd op Jarige Job, die iedereen kent. Hij heeft een positieve en vrolijke geschiedenis. We hebben nu vacatures uitgezet voor de negroïde of getinte versie hiervan. We hebben al 275 Zwarte Jobs aangenomen, maar we zoeken er nog zo’n 225.”

Hoe het de voormalige Zwarte Pieten en roetveegpieten zal vergaan, vragen we Sint. Hij haalt zijn schouders op: “Sommigen zullen doorgaan als schoorsteenveger. Anderen ambiëren een carrière als slaaf.”

 
Deel dit artikel: