13 ℃

Sharity (18) ontwikkelde een mondkapje waarmee je makkelijker kunt ademen

Foto: Helena Olena / DimaSid / Shutterstock.com

In het openbaar vervoer zijn ze verplicht, maar ook op veel andere plaatsen dragen mensen een mondkapje. Ze voorkomen misschien dat je besmet raakt, of dat je anderen besmet met het coronavirus. Erg comfortabel zijn ze helaas niet. De 18-jarige Sharity Bruinink ontwierp daarom een mondkapje waarmee je makkelijker kunt ademen.

Sharity begint in september voor de tweede keer aan het vierde jaar vmbo. Ze gaat met de bus naar school en moet dus een mondkapje dragen. “Met een gewoon mondkapje kan ik niet goed ademen, dus ik dacht: kan dat niet anders? Toen ben ik gaan nadenken”, vertelt de jonge uitvindster.

Sharity ontwikkelde een mondkapje van flinterdun katoen. Hierdoor ventileert het kapje veel beter dan gewone mondkapjes. “En ik knipte het middenstuk eruit, zodat je nog meer verse lucht krijgt”, vertelt ze trots.

Haar uitvinding is een enorm succes. Binnen een week had Sharity al vijftig kapjes verkocht: “Al mijn vriendinnen hebben er eentje. En ik heb ze ook verkocht in het bejaardenhuis hier in het dorp. Met een gewoon mondkapje krijgen die oudjes het veel te benauwd. Hiermee kunnen ze gewoon ademen en zijn ze toch beschermd.”

 
Deel dit artikel: