23 ℃

SGP wil oranje onderzeeboten voor Koninklijke Marine

SGP wil oranje onderzeeboten voor Koninklijke Marine
Foto: Nieuwspaal

DEN HAAG - De vier nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine moeten oranje worden. Dat wil SGP-leider Chris Stoffer. Deskundigen spreken van een absurd en onzinnig plan.

Nederland heeft vier nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine besteld bij een Franse scheepsbouwer. In een opmerkelijk bericht op X pleit Stoffer voor oranje onderzeeërs, maar deskundigen betwijfelen of dat een goede kleur is voor dit soort boten.

“Het Nederlandse belang voorop, dat is mijn inzet in het finale debat over de aanschaf van nieuwe, oranje onderzeeboten”, brieste de SGP-leider in een boos bericht voor aanvang van een Kamerdebat over de onderzeeërs.

Als de Tweede Kamer aan het verzoek tegemoet komt, wordt Nederland het eerste land met oranje onderzeeërs in plaats van de gebruikelijke grijsblauwe kleur. Militair strateeg Rob Luiteman noemt het voorstel van de SGP ’totaal bespottelijk’.

Gevaar

“In het Verenigd Koninkrijk is in de jaren ’60 geëxperimenteerd met een gele onderzeeër. Dat experiment is hopeloos mislukt”, weet Luiteman. “De normale, grijsblauwe kleur heeft een belangrijk strategisch doel. Het maakt onderzeeërs minder zichtbaar voor de vijand. Met een oranje verflaag valt de boot veel te veel op. De kleur oranje is uit nationalistisch oogpunt wellicht leuk, maar je brengt de bemanning ermee in gevaar.”

Politiek analist Fons Knielen denkt dat de SGP een ander belang heeft bij oranje onderzeeërs: “De huiskleur van de SGP is oranje. Toeval? Ik denk het niet. Blijkbaar is de SGP bereid om voor politiek gewin het leven van onze mariniers in gevaar te brengen.”

 
Deel dit artikel: