22 ℃

“Soms offeren we een poesje of een geit”

Na het drama in Ruinerwold, waarbij een sektelid zijn kinderen jarenlang gevangen hield in een boerderij, zijn sektes weer volop in het nieuws. Naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders zijn lid van een sekte. Wij namen een kijkje bij de Kerk van Zuhulu.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Nieuwspaal

Ze zijn nauwelijks bekend. Toch telt de Kerk van Zuhulu in ons land ruim vijfhonderd leden. Wie schuilen er achter deze geheimzinnige religieuze organisatie? Ger van Makkeren (45) en zijn vrouw Vera (38) sloten zich zes jaar geleden aan bij de Kerk van Zuhulu. Sindsdien heten ze Mojork en Ukkha. “We hebben slechte ervaringen met de media. Daarom geven we bijna nooit interviews. Het liefst blijven we een beetje onder de radar”, zegt de voormalige betonvlechter.

Mojork is spiritueel leider van de afdeling Noord- en Oost-Nederland. In zo’n vijftien geheime kerken vinden wekelijks bijeenkomsten plaats. “De meest bizarre geruchten worden over ons verspreid. Zo zouden wij kinderen offeren en zo. Daar is niets van waar”, aldus Mojork. “Onze volgelingen geloven dat elk menselijk individu is gemaakt van het sap van Zuhulu. Het Opperwezen Zuhulu wordt gevoed met Prahklon, het levenselixer. Dat kan van een geitje, een knaagdier, of een ander ondergeschikt wezen zijn.”

Volgens Ukkha hoeven baasjes van vermiste dieren zich geen zorgen te maken. “Wij brengen ondergeschikte wezens naar Zuhulu. Onderdeel worden van Zuhulu is voor een dier het hoogst haalbare. Je ziet weleens een A4’tje aan een lantaarnpaal hangen met daarop de foto van een vermiste kat. Meestal zitten wij daarachter.”

 
Deel dit artikel: