18 ℃

Segers: “Na vier jaar samenwerking met Rutte wil ik toch mijn handen in onschuld wassen”

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

ChristenUnie-aanvoerder Gert-Jan Segers heeft laten weten dat hij niet met Rutte in een nieuw kabinet gaat zitten. Als een dief in de nacht overrompelt hij hiermee de demissionair premier.

Segers zegt in het Nederlands Dagblad dat hij niet anders kan: “Zoals in de bijbel staat: ‘Toen jaagden Joab en zijn broeder Abigail, Seba, den zoon van Bichri achterna’. En precies zo zal ik samen met zuster Carola Schouten en gristenbroeders Arie Slob en Paul Blokhuis jagen op de premier waar we vier jaar voor gediend hebben. Wij wassen onze handen in onschuld. Op religieuze gronden vinden wij het de hoogste tijd om afstand te nemen van alles waar we medeverantwoordelijk voor zijn.”

De vraag is natuurlijk of dit niet een beetje makkelijk is? De ChristenUnie heeft zich vier jaar lang niet laten horen over de bestuursstijl van Rutte, maar twee weken na de eclatante verkiezingsoverwinning van de VVD neemt de partij alsnog afstand van hem. Met een snik in zijn stem geeft Segers antwoord: “Met God als mijn getuige kan ik alleen maar zeggen: het steken van een mes in iemands rug behoort tot de beste tradities van christelijke politiek. Daar voel ik me echt niet te goed voor.”

 
Deel dit artikel: