12 ℃

Schrijver ‘Sinterklaas kapoentje’ wil geld zien

Schrijver ‘Sinterklaas kapoentje’ wil geld zien
Foto: iStockPhoto - Getty Images

Zijn hits kennen we allemaal, maar zijn naam is minder bekend. Leopold Werenfridus componeerde in 1948 het lied ‘Sinterklaas kapoentje’. Hij kreeg er nooit voor betaald. Nu eist de componist alsnog zijn royalties.

Leopold Werenfridus is de man achter talloze succesnummers. ‘Jij en ik’, ‘Een beetje’ en ‘De boterkraam van Tante Jans’ komen allemaal uit zijn pen. Maar weinig mensen weten dat hij ook het bekende lied ‘Sinterklaas kapoentje’ componeerde.

Al jaren voert hij een stille strijd voor erkenning, maar bij de auteursrechtenorganisaties geloven ze hem niet. “Daar zeggen ze: ja meneer Werenfridus, bewijs eerst maar eens dat u de componist bent. Maar na al die jaren is dat onmogelijk”, zegt de verbitterde musicus. “Nog elk jaar hoor ik de kinderen mijn liedje zingen. Dan denk ik: verdorie, het is toch normaal dat daar een redelijke vergoeding tegenover staat?”

Werenfridus komt nu noodgedwongen zelf met een oplossing. “Ouders kunnen bij mij een abonnement afsluiten. Voor nog geen zes euro mogen de kinderen het hele jaar ‘Sinterklaas kapoentje’ zingen. Zo krijg ik als componist/tekstschrijver toch het geld waar ik recht op heb.”

 
Deel dit artikel: