14 ℃

Schrijver had geen toestemming van Monique Smit voor omstreden boek ‘It’

Schrijver had geen toestemming van Monique Smit voor omstreden boek ‘It’
Foto: HeukersMedia / Stasia04 / Shutterstock.com

Het spraakmakende boek ‘It’ van schrijver Stephen King moet mogelijk uit de handel worden gehaald. Uit onderzoek blijkt dat King geen toestemming had gevraagd aan Monique Smit om het boek te mogen schrijven.

Het boek ‘It’ zorgt al sinds de eerste publicatie voor de nodige ophef. In het boek wordt een aantal kinderen op gruwelijke wijze om het leven gebracht door een psychisch gestoorde clown. Een gevoelig thema, want kindermoorden worden zowel in de Amerikaanse als in de Nederlandse samenleving niet geaccepteerd.

“Het spreekt voor zich dat Stephen King vooraf toestemming had moeten vragen aan Monique Smit, het moreel kompas voor de literaire wereld. Dat heeft hij echter niet gedaan. Eigenlijk had dit boek dus nooit gepubliceerd mogen worden”, zegt ethicus Jan Omrooy.

De vraag is welke consequenties dit gaat hebben voor Stephen King. “Uiteraard kan hij rekenen op een pittige instagrampost van Monique Smit”, verwacht Omrooy. “Maar nog beter is als het boek uit de handel wordt gehaald. Psychisch gestoorde clowns mogen nooit worden genormaliseerd.”

 
Deel dit artikel: