13 ℃

Schoolkinderen bieden excuses aan voor hun koloniale verleden

Foto: Brian A Jackson / Svetlana Lazarenka / Shutterstock.com

De kinderen van openbare basisschool De Ruyter in Hoorn hebben samen hun excuses aangeboden voor hun koloniale verleden. De schuldbekentenis was de afsluiting van een geschiedenisproject over de Gouden Eeuw.

Met een groot spandoek en een liedje namen de kinderen publiekelijk afstand van hun koloniale verleden. “Het is belangrijk dat kinderen uit deze streek leren over hun afschuwelijke verleden. Ons land heeft zich in de toenmalige koloniën schaamteloos verrijkt, ten koste van de lokale bevolking. Deze generatie profiteert daar nog steeds van en moet zich kapotschamen”, zegt juf Elselien.

De blanke leerlingen van de school hebben hun excuses aangeboden aan de gekleurde kinderen. Met lijm en papier hadden de kinderen een ‘standbeeld’ van Jan Pieterszoon Coen geknutseld, dat aan het einde van de middag symbolisch in brand werd gestoken.

Juf Elselien vertelt: “De zeelieden van de VOC hebben ons land weliswaar grote welvaart gebracht, maar dat ging gepaard met onderdrukking en moord. En dat waren wel de overgrootopa’s van deze kinderen. Er kleeft bloed aan hun handjes, dat moeten ze zich goed realiseren.”

 
Deel dit artikel: