15 ℃

School verplaatst ‘Week van de Lentekriebels’ naar laatste klas voortgezet onderwijs

School verplaatst ‘Week van de Lentekriebels’ naar laatste klas voortgezet onderwijs
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Wavebreak Media

UTRECHT - Op aandringen van enkele ouders heeft basisschool De Pudeur besloten om de ‘Week van de Lentekriebels’ te verplaatsen naar de laatste klas van het voortgezet onderwijs.

Tijdens de ‘Week van de Lentekriebels’ krijgen leerlingen les over liefde, relaties en seksualiteit. De lessen worden nu nog gegeven in het basisonderwijs, maar dat leidt bij sommige ouders tot grote ophef. Een aantal bezorgde ouders vindt dat kinderen van basisschoolleeftijd nog te jong zijn voor dergelijke thema’s.

“Sommige leerlingen denken nog dat baby’s door de ooievaar worden gebracht en hebben geen flauw idee waar die gekke lichaamsdelen tussen hun benen precies voor zijn en hoe ze hun grenzen moeten aangeven. Sommige ouders willen die kinderlijke onwetendheid graag nog even in stand houden. Uiteraard hebben we daar begrip voor”, zegt directeur Diana Artemis van openbare basisschool De Pudeur.

Onder druk van de ouders heeft de basisschool besloten om de ‘Week van de Lentekriebels’ over te dragen aan het voortgezet onderwijs. Daarvoor heeft basisschool inmiddels contact gezocht met scholengemeenschap Aphrodite. Vanaf komend schooljaar wordt de ‘Week van de Lentekriebels’ daar gegeven aan leerlingen van 4 vmbo, 5 havo en 6 vwo.

“Voor de ouders een hele geruststelling”, aldus de schoolleidster. “Kinderen zijn in de laatste klas van het voortgezet onderwijs een jaar of 18, dus dan zijn we nog steeds ruim op tijd voordat ze over dit soort dingen gaan nadenken.”

 
Deel dit artikel: