19 ℃

Schiphol zet komend jaar vol in op onbemande vakantievluchten

Schiphol zet komend jaar vol in op onbemande vakantievluchten
Foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com

2022 was een chaotisch jaar voor Schiphol. Door personeelstekort ontstonden lange rijden in de vertrekhal. Schiphol komt met een ambitieus plan om de drukte op de luchthaven te verminderen. Schiphol zet vol in op onbemande vakantievluchten. 

Schiphol doet er alles aan om te voorkomen dat de drukte volgend jaar opnieuw uit de hand loopt. Door de passagiers uit de keten te halen, zou het probleem vanzelf verdwijnen. Volgens Schiphol zijn het namelijk niet de vluchten die de chaos veroorzaken, maar de passagiers zelf.

“In een vliegtuig zitten nu soms wel driehonderd passagiers en er vertrekken honderden van dit soort toestellen per dag. Logisch dat de luchthaven dat niet aankan”, zegt een woordvoerder.

Volgens Schiphol zijn zoveel passagiers in de toekomst niet meer nodig: “Het is nu al mogelijk om een vliegtuig zonder passagiers veilig te laten opstijgen en landen, al is nog wel een piloot nodig. Over een paar jaar willen we gaan experimenteren met vliegtuigen die helemáál onbemand naar een vakantieadres vliegen. Daar ligt – wat ons betreft – de toekomst.”

Schiphol heeft geen enkele twijfel over de technische haalbaarheid van het plan: “De NASA vliegt nu al met onbemande toestellen naar Mars. Daar zit letterlijk niemand in. Waarom zouden wij dan geen onbemand vliegtuig naar Ibiza kunnen sturen?”

 
Deel dit artikel: