18 ℃

Schiphol komt met maatregel tegen geluidsoverlast: “Alle vliegtuigpassagiers moeten hun bek houden”

Schiphol komt met maatregel tegen geluidsoverlast: “Alle vliegtuigpassagiers moeten hun bek houden”
Foto: StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nadat de overheid drie maanden terug al besloot om omwonenden van Schiphol financieel te compenseren, treft de Amsterdamse luchthaven nu ook zelf een krachtige maatregel om hardnekkige geluidsoverlast zoveel mogelijk in te dammen. “Alle vliegtuigpassagiers moeten voortaan hun bek houden”, laat een woordvoerder van Schiphol weten.

De maatregel houdt in dat er op het terrein van de luchthaven in principe niet meer wordt gesproken. Ook aan boord van de vliegtuigen wordt zwijgen tijdens de start en landing de norm. Schiphol hoopt hiermee de overlast voor de omwonenden te beperken.

Inwoners van onder meer de gemeenten Uithoorn, Haarlemmermeer en Amstelveen zijn erg blij dat Schiphol nu eindelijk eens het economische belang terzijde schuift, luistert naar wat er speelt bij inwoners in de regio en actie onderneemt om hen tegemoet te komen. “Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten”, zegt de geëmotioneerde Ank Huisveld (43) uit Uithoorn. “Het liefst wil ik even schreeuwen van geluk, maar dat doe ik niet. Schiphol hoeft mijn ontlading niet per se te horen, dat zou mijn jarenlange beklag ergens ook hypocriet maken.”

Rust

Dat Schiphol na het bagagedrama van vorige zomer en de geannuleerde Transavia-vluchten eerder dit jaar mogelijk ook haar imago wil oppoetsen met deze maatregel, interesseert de omwonenden niet. “Daar houd ik me allemaal niet mee bezig”, zegt Adrie Bloemen (73) uit Aalsmeer. “Waar het mij omgaat, is dat ik deze zomer eindelijk weer eens ongestoord een boekje kan lezen in mijn tuin. Ik hecht waarde aan mijn rust en Schiphol begrijpt dat.”

Op de Amsterdamse luchthaven werd aan reizigers gevraagd hoe zij tegen de nieuwe maatregel aankijken, maar geen van allen besloot hier een antwoord op te geven.

 
Deel dit artikel: