14 ℃

“Schadevergoeding voor Songfestivalduo juridisch erg ingewikkeld”

“Schadevergoeding voor Songfestivalduo juridisch erg ingewikkeld”
Foto: Avrotros / Jasper Suyk

Na de voor Nederland dramatisch verlopen halve finale van het Songfestival komt de onvermijdelijke schuldvraag. Ondanks het feit dat Mia Nicolai en Dion Cooper het Songfestival vroegtijdig moeten verlaten, hoeven ze waarschijnlijk niet te rekenen op een schadevergoeding. Dat zegt jurist Paul Nafta.

Mia en Dion werden dinsdagavond in de halve finale weggestemd. Hierdoor loopt het duo aardig wat inkomsten mis. “We praten niet alleen over imagoschade, maar ook over misgelopen inkomsten uit optredens die ze wél hadden gehad als ze het Songfestival hadden gewonnen. Alles bij elkaar gaat het al gauw over duizenden euro’s aan gederfde inkomsten. De vraag is wie daarvoor opdraait”, zegt Paul Nafta.

Natuurlijk kunnen Mia en Dion de organisatie van het Songfestival aansprakelijk stellen, maar volgens Nafta heeft een rechtszaak weinig kans van slagen: “Juridisch ligt het allemaal erg ingewikkeld. De organisatie zal ter verdediging aanhalen dat Dion en Mia niet zuiver zongen. De rechter zal zeggen dat het een wedstrijd was en dat verliezers daar nou eenmaal bij horen. De kans dat de rechtbank daadwerkelijk een schadevergoeding toekent, is vrij klein.”

Als voorbeeld noemt Nafta de Nijmeegse zangeres Sieneke. “Zij moest zingen bij het Songfestival van 2010 en werd daarbij ook nog gehinderd door een draaiorgel, maar uiteindelijk ging ze met lege handen naar huis. Ook toen kwam er geen schadevergoeding voor die arme meid. De wet schiet op dat punt echt tekort.”

 
Deel dit artikel: