11 ℃

VNHS: “Schaatsen moet weer ordinaire tokkiesport worden”

Foto: R.A.R. de Bruijn Holding BV / Shutterstock.com

Voor het eerst sinds lange tijd kan er worden geschaatst op natuurijs. De Vereniging van Nederlandse Hobbyschaatsers (VNHS) is blij met de vorst van afgelopen nacht. “Schaatsen moet weer worden zoals het bedoeld was: een sport voor verkleumde tokkies met een drankprobleem”, zegt woordvoerder Jan Stokbroek.

De eerste schaatsliefhebbers waagden zich zondagochtend op het ijs van de Ryptsjerkerkpolder bij Leeuwarden, op zoek naar ruzie. “De schaatssport is de laatste jaren gekaapt door een groepje elitaire professionals. Wüst, Kramer, Nuis, dat soort lieden. Dan staan ze daar, met zo’n arrogante kop en een gouden medaille. Dat heeft met schaatsen niets te maken”, moppert Stokbroek (61).

De VNHS hoopt dat schaatsen weer de ordinaire tokkiesport wordt die het ooit was. “Schreeuwende aso’s die kleine kinderen onderuit schoppen en zich naar de klote zuipen bij de koek-en-zopietent. En daarna een schaap verzuipen. Dát is schaatsen”, zegt Stokbroek.

Zelf gaat Stokbroek niet het ijs op: “Schaatsen doe ik niet meer hoor. Daar ben ik te oud voor. Ik kom eigenlijk alleen om te knokken.”

 
Deel dit artikel: