23 ℃

Schaamluis met uitsterven bedreigd

Het Wereld Natuur Fonds luidt de noodklok. Na de tijger, de panda en de neushoorn wordt een volgende diersoort met uitsterven bedreigd: de schaamluis.

Foto: Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc. / Wiki Commons CC

Volgens woordvoerster Gerda Platt van het WNF is de situatie in Nederland ronduit alarmerend te noemen: “Wat we zien is dat de natuurlijke biotoop van de schaamluis, de begroeiing in de schaamstreek, langzaam verdwijnt. Hadden mannen en vrouwen tot een aantal jaren geleden nog een behoorlijk grasveld staan, tegenwoordig is iedereen met tondeuse en scheermes in de weer. Het gevolg is dat de schaamluis zich niet meer weet te nestelen in zo’n heerlijke warme, klamme, behaarde huidplooi. Wij roepen daarom iedereen op om weer een stevige vacht te kweken in plaats van de brillosponsjes die we vaak nog tegenkomen.”

Het Wereld Natuur Fonds heeft inmiddels een intensief fokprogramma opgezet. Zelf probeert Gerda ook iets aan de oplossing van het probleem te doen: “Ik heb een partij shag op de rails waar een schaap jaloers op is. In de baard van een man zijn nog enkele levende schaamluizen aangetroffen. Die proberen we vanavond op een subtiele, natuurlijke manier een mooi plekje te geven in mijn damestuintje. Ik verheug me er op!”

 
Deel dit artikel: