16 ℃

“Sakkerju! Koud! Rrrrr! Heerlijk!”

De weerkundigen zijn het erover eens: in de komende dagen komt er strenge vorst. Dat is goed nieuws voor wakduiker Anton Wijdeveldt. Een frisse duik is voor hem het ultieme genot.

ijsduik-ijsduikenAnton houdt voortdurend de weersverwachting in de gaten. “Vorig jaar hadden we een kwakkelwinter. Toen moest ik helemaal naar Noorwegen om te kunnen wakduiken”, vertelt hij. “Ik hoop dat ik dit jaar weer gewoon in Nederland aan mijn gerief kan komen.”

In ons land zijn er zo’n tweehonderd wakduikers. “Mensen denken vaak dat het iets met sport te maken heeft, maar dat is een misverstand. Het is puur seksueel. Het gevoel dat je krijgt als je spiernaakt in het ijskoude water glijdt, dat is onbeschrijflijk.”

Anton laat foto’s zien. “Dit was in Akkarfjord, in de winter van 2012. Het was godverdomme dertig graden onder nul. Rrr!”, vertelt hij erbij. “Hier ging ik het water in met extra ijsklontjes in mijn hol. Kloppende prostaat en alles. Puur genot. Hier in Nederland lukt dat niet hè. Daar moet je echt voor naar de poolcirkel. Binnen 60 seconden bevriest je balzak. Ja, daar doe je het voor.”

 
Deel dit artikel: