23 ℃

Ruud (36) is hagelsteenmeter bij het KNMI

Ruud (36) is hagelsteenmeter bij het KNMI
Foto: Sky Antonio / Shutterstock.com

DE BILT - Het KNMI waarschuwde dinsdagochtend al voor hagelbuien met hagelstenen tot wel vier centimeter. Veel mensen vragen zich af hoe het weerinstituut dat zo precies kan voorspellen. Het antwoord is Ruud Poelens. Hij werkt al twaalf jaar als hagelsteenmeter bij het KNMI.

Wie denkt dat het KNMI zomaar wat gokt, heeft het mis. De grootte van de verwachte hagelstenen wordt exact opgemeten vóór ze vallen. Dat is het werk van hagelsteenmeter Ruud Poelens. “Twee tot drie uur voor de hagelbui ga ik in vrije val door de desbetreffende wolk. Tijdens het vallen meet ik de hagelstenen die dan nog stevig in de wolk hangen”, legt hij uit.

Met een vliegtuig wordt Ruud tot boven de hagelwolk gebracht. Dan laat hij zich vallen, uiteraard met parachute. “Het moet in één keer goed gaan”, vertelt hij. “Ik val met zo’n 200 kilometer per uur door de wolk, dus ik moet razendsnel meten. Ik trek enkele hagelstenen uit de wolk en dan meet ik ze direct. Als ik zou wachten tot ik beneden ben, zouden ze al half gesmolten zijn. Ik moet de hagelstenen dus tijdens mijn vrije val opmeten met een speciaal liniaaltje.”

Foto: Habrda / Shutterstock.com

Eenmaal op de grond toont Ruud de hagelstenen die hij zojuist uit de wolk heeft gehaald. De grootste zijn inderdaad ongeveer vier centimeter.

Zodra de hagelstenen zijn opgemeten, opent Ruud zijn parachute en zweeft hij zachtjes naar de grond. De meetgegevens heeft hij dan al via een radioverbinding doorgegeven aan de weerkamer in De Bilt.

“Ja, het is best gevaarlijk werk. Vooral omdat je springt in onstabiele lucht”, zegt Ruud. “Maar wat ik doe is niet zo gevaarlijk als het werk van mijn collega’s op de afdeling bliksemanalyse.”

 
Deel dit artikel: