16 ℃

Rutte zinspeelt op oorlog met Amerika

Vrijwel direct na de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten denkt premier Rutte na over oorlog. Het was al lang duidelijk dat Trump niet bepaald favoriet is bij Rutte.

mark-rutte-pers-binnenhof-buitenRuim een jaar geleden zei Rutte nog dat hij niet rekende op een overwinning van Trump bij de Amerikaanse verkiezingen. “Ik kan me niet voorstellen dat ze deze man daar gaan kiezen”, zei hij in RTL Late Night. Toch mag Donald Trump zich nu de 45ste president van de Verenigde Staten noemen.

Premier Rutte heeft hem inmiddels uit beleefdheid gefeliciteerd. Daarna veranderde zijn toon en zinspeelde premier Rutte zelfs op een oorlog. “We herdenken natuurlijk ook het feit, iedere dag opnieuw, dat we onze vrijheid aan de Amerikanen te danken hebben”, aldus Rutte, duidelijk verwijzend naar de Amerikaanse rol bij de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken waarschuwde de nieuwe Amerikaanse president: “We zullen hem op zijn daden beoordelen”, sprak de minister.

 
Deel dit artikel: