20 ℃

Rutte teleurgesteld over ontmoeting met Biden: “Zijn Nederlands is heel erg slecht”

Rutte teleurgesteld over ontmoeting met Biden: “Zijn Nederlands is heel erg slecht”
Foto: The White House / Wiki Commons Public Domain / Gints Ivuskans / Shutterstock.com

Premier Mark Rutte is teleurgesteld over zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Rutte stoort zich vooral het feit dat Biden erg gebrekkig Nederlands sprak. Dat maakte het voor Rutte moeilijk om het gesprek te volgen.

Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra waren speciaal naar Washington gekomen om met Biden te praten over onder meer de bilaterale betrekkingen en de oorlog in Oekraïne. De doorgaans joviale en opgewekte Mark Rutte stond na de ontmoeting toch wat beteuterd de journalisten te woord.

De Nederlandse premier vond het zichtbaar moeilijk om de juiste woorden te vinden om zijn ontmoeting met Biden te omschrijven: “Ons overleg was zeker niet vijandig, maar het feit dat Biden amper een woordje Nederlands sprak, maakte het gesprek erg lastig.”

Toch denkt Rutte dat hij het standpunt van Nederland over verschillende onderwerpen behoorlijk duidelijk heeft kunnen maken: “Helaas heb ik vaker meegemaakt dat leiders van andere landen het vertikken om Nederlands te spreken. Inmiddels weet ik daar aardig mee om te gaan. Ik ga in zo’n geval namelijk overdreven goed articuleren en extra hard praten. Werkt altijd.”

 
Deel dit artikel: