22 ℃

Rutte nu al succesvol als NAVO-baas: Nederland haalt nu ineens wél de NAVO-norm

Rutte nu al succesvol als NAVO-baas: Nederland haalt nu ineens wél de NAVO-norm
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

BRUSSEL - De lidstaten van de NAVO zijn vol lof over kandidaat-baas Mark Rutte. Nog vóór Rutte officieel is benoemd, heeft hij zijn eerste succes al geboekt. 

De NAVO-norm houdt in dat lidstaten minimaal 2 procent van alles wat ze verdienen aan het leger moeten uitgeven. Nederland voldeed jarenlang niet aan die norm. Maar nu Mark Rutte de baas van de NAVO dreigt te worden, haalt Nederland de 2-procent-norm ineens wél. Zelf spreekt Rutte van het ‘Rutte-effect’.

De NAVO eist al jaren dat Nederland meer geld uitgeeft aan defensie, maar die eis maakte tot nu toe weinig indruk. “Met mij krijgt de NAVO een baas die autoriteit en gezag uitstraalt. En we zien meteen dat de lidstaten nét wat meer hun best gaan doen. Ik maak gewoon indruk. Het is raar om dat over mezelf te zeggen, maar het zijn wel de feiten”, aldus Rutte.

Reprimande

Is het niet vreemd dat Nederland jarenlang niet aan de NAVO-regels voldeed en nu ineens wel? “Ik begrijp waar u naartoe wilt met die vraag”, knipoogt Rutte. “Zodra ik ben aangenomen, ga ik dit uiteraard tot op de bodem uitzoeken. Ik wil precies weten wie in de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor het Nederlandse defensiebudget. Diegene kan een stevige reprimande verwachten, dat kan ik alvast beloven.”

 
Deel dit artikel: