13 ℃

Rutte: “Nederland zei nee, maar bedoelde ja”

Premier Rutte worstelt met de uitslag van het Oekraïne-referendum. In het voorjaar sprak Nederland zich in een referendum uit tegen het associatieverdrag met Oekraïne. De premier heeft beloofd om vóór 1 november te laten weten of het kabinet de uitslag van het referendum respecteert.

mark-rutte-persconferentieRutte is voorstander van het verdrag met Oekraïne, terwijl ruim 61 procent van de kiezers tegen het verdrag stemde. Volgens de premier heeft Nederland zich vergist. “Het komt regelmatig voor dat mensen ‘nee’ zeggen, terwijl ze eigenlijk ‘ja’ bedoelen. Dat kan een vorm van beleefdheid zijn. Soms zeg je bijvoorbeeld ‘nee’ als je koffie krijgt aangeboden, terwijl je eigenlijk best een kopje lust”, legt Rutte uit.

De premier hoopt op raadgevend referendum, waarin de bevolking wordt gevraagd of het kabinet de uitslag van het Oekraïne-referendum moet aannemen. “Als een meerderheid van de kiezers in het Oekraïne-referendumreferendum ‘nee’ zegt tegen de nee-stemmers van het Oekraïne-referendum, dan wordt het dus ‘ja’. Zo houden we het simpel.”

 
Deel dit artikel: