23 ℃

Rutte maakt prioriteiten bekend: “NAVO zo snel mogelijk privatiseren”

Rutte maakt prioriteiten bekend: “NAVO zo snel mogelijk privatiseren”
Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock.com

BRUSSEL - Het is eindelijk definitief: Mark Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Direct nadat het nieuws bekend werd, kondigde Rutte aan wat hij met het militaire bondgenootschap van plan is.

“Waar energiemaatschappijen, ziekenhuizen en spoorwegbedrijven decennia geleden al met veel succes zijn geprivatiseerd, is de NAVO nog steeds een semi-overheidsinstantie. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Defensie is in beginsel natuurlijk helemaal geen taak van de overheid. Ik denk dat we de verdediging van ons land veel beter aan de vrije markt kunnen overlaten”, aldus de kersverse NAVO-baas.

“De huidige monopoliepositie van de NAVO is niet meer vol te houden. Dat realiseer ik mij terdege. Op termijn zullen we de defensiemarkt moeten openstellen voor andere partijen, zodat er een gezonde marktwerking ontstaat.”

Dynamisch defensiebedrijf

Kan de NAVO nog wel overeind blijven als ook andere partijen de Europese defensiemarkt mogen betreden? “Jazeker, daar ben ik van overtuigd”, zegt Rutte. “Kijk, we gaan de NAVO eerst omvormen tot een modern en dynamisch defensiebedrijf dat goed kan concurreren op het slagveld van de toekomst. Maar we moeten ook realistisch zijn. Er zijn wellicht andere organisaties die Europa net zo goed kunnen verdedigen, maar dan veel goedkoper. Er zijn bijvoorbeeld Chinese en Russische partijen die letterlijk staan te springen om ons land gaan verdedigen.”

 
Deel dit artikel: