16 ℃

Rutte maakt indruk bij klimaattop met vurig pleidooi voor Elfstedentocht

Rutte maakt indruk bij klimaattop met vurig pleidooi voor Elfstedentocht
YT CC / https://www.youtube.com/watch?v=xNR4MSzZOR4

“Als we nu niets doen, zullen toekomstige generaties nooit de Elfstedentocht kunnen rijden”, sprak premier Rutte bij de klimaattop in Egypte. 

Wereldleiders vergaderen in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh over de klimaatverandering. Rutte maakte diepe indruk met een vurig pleidooi voor de Elfstedentocht. “De laatste Elfstedentocht is al 25 jaar geleden. In de jaren daarna bleek het steeds niet koud genoeg en was het ijs te dun. Een hele generatie is al opgegroeid zonder Elfstedentocht. Als de klimaatverandering niet wordt gestopt, zullen helden als Evert van Benthem en Henk Angenent voorgoed tot het verleden behoren”, zei Rutte geëmotioneerd.

De toespraak van Rutte maakte diepe indruk bij de aanwezige wereldleiders. “Het is jammer dat Rutte het Elfstedenargument nu pas ter tafel brengt”, reageerde de Amerikaanse president Joe Biden. “Ik denk dat we ons onvoldoende hebben gerealiseerd wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn. Voor mij was dat hele klimaatverhaal nogal vaag, totdat Rutte over de Elfstedentocht begon. Dan wordt het ineens allemaal heel concreet. Ik ben er stil van.”

Na het pleidooi van Rutte volgde een lang applaus. “Een harde boodschap, maar het moest gezegd worden”, aldus Rutte. “Het lot van de Elfstedentocht ligt in de handen van deze leiders. Als dát hen niet kan overtuigen, wat dan wel?”

 
Deel dit artikel: