14 ℃

Rutte erkent schuld: “Ik heb teveel verklikkers in mijn kabinet toegelaten”

Foto: YT CC

Demissionair premier Mark Rutte gaat diep door het stof. Hij geeft toe dat hij schuldig is. Door zijn toedoen zijn er teveel verklikkers opgenomen in zijn voormalige kabinet.

Het lekken van geheime stukken is zeker geen uitzondering in politiek Den Haag, maar nooit eerder zijn er zoveel geheime stukken gelekt als door het huidige demissionaire kabinet. Mark Rutte geeft grif toe dat dit mede zijn fout is: “Ik weet als geen ander dat de politiek een slangenkuil is. Toch heb ik oogluikend toegestaan dat enkele lieden zonder ruggengraat en zonder plichtsbesef in het kabinet kwamen. Ik kan niet anders dan schuld erkennen op naïviteit. Een doodzonde in de politiek.”

Onze demissionair premier is uitermate kritisch op zichzelf: “Als je vier jaar lang regeert, zullen er altijd zaken zijn die in meer of mindere mate het daglicht niet kunnen zien. Daar ben ik niet trots op, maar als je verantwoordelijkheid neemt moet je af en toe iets doen waar je niet trots op bent. In dat soort omstandigheden moet je lef hebben en niet proberen om je eigen straatje schoon te vegen. Dat dit nu wel aan de lopende band gebeurt is mijn schuld. Als leider van het kabinet had ik mijn rattenradar op scherp moeten zetten. Voor het feit dat ik dit heb nagelaten wil ik mijn welgemeende spijt aanbieden aan alle Nederlandse kiezers.”

 
Deel dit artikel: