Rutte: “Annexatie afvallige regio Vlaanderen voorlopig niet aan de orde”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De Nederlandse regeringsleider Mark Rutte heeft inwoners van Vlaanderen gerustgesteld. Rutte heeft vooralsnog geen plannen om Vlaanderen binnen te vallen.

Vlaanderen maakte lang deel uit van Nederland, maar scheidde zich tijdens een gewapende opstand in 1830 af. Dat zit de Nederlandse premier nog altijd dwars. “Historisch en cultureel gezien hoort Vlaanderen bij Nederland. Vanaf het begin bouwden ze (de Vlamingen, red.) hun soevereiniteit op de ontkenning van alles wat ons bindt”, aldus de Nederlandse regeringsleider.  “Waarom moesten wij tegemoetkomen aan de nationale ambities van de buitengewesten van het Nederlandse rijk? Waarom moesten we rechten overdragen aan gebieden die historisch onderdeel van Nederland waren?”

Door recente gebeurtenissen elders in de wereld is ook het territoriale dispuut over Vlaanderen weer opgelaaid. Toch is Rutte vooralsnog niet van plan om de opstandige regio met geweld te heroveren. “Ik ga ervan uit dat de Vlamingen eieren voor hun geld kiezen en Nederland via diplomatieke weg terugkrijgt wat haar toebehoort”, aldus Rutte. “Maar mocht het langs diplomatieke weg niet lukken, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.”

 
Deel dit artikel: