15 ℃

Rutte aangekomen in China: “Chinezen weer even laten weten wie de baas is”

Rutte aangekomen in China: “Chinezen weer even laten weten wie de baas is”
Foto: Alexandros Michailidis / Chuyuss / Shutterstock.com

BEIJING - Na een vliegreis van ruim achttien uur is demissionair premier Mark Rutte aangekomen in de Chinese hoofdstad Beijing. Met het bezoek wil hij naar eigen zeggen ‘de Chinezen weer even laten weten wie de baas is’.

In de afgelopen jaren is de relatie tussen Nederland en China complexer geworden, onder meer door strengere regels over de onderlinge handel. “Het is een eigenwijs volkje hoor. Dus af en toe moet ik daar naartoe om ze weer even op hun plek te zetten. Ik sta daar dan als grote, Westerse politicus van bijna twee meter. Reken maar dat dat indruk maakt”, aldus Rutte.

In Beijing heeft Rutte onder meer een gesprek met de Chinese premier Li Qiang. Wat gaat hij hem vertellen? “Eigenlijk hoef ik niet eens veel te zeggen”, lacht Rutte. “Een strenge blik is al voldoende, denk ik. Kijk, van mij mogen de Chinezen best een beetje bedrijvigheid ontwikkelen. Daar heeft Nederland heus geen bezwaar tegen. Maar wat we absoluut niet willen, is dat China een grotere wereldmacht wordt dan Nederland.”

 
Deel dit artikel: