Rust keert terug in Afghanistan na kalmerende woorden Sigrid Kaag

Foto: Martinbertrand.fr / Shutterstock.com

Na geruststellende woorden van Sigrid Kaag is de paniek op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel voorbij. Kaag beloofde iedereen die daarvoor in aanmerking komt uit Afghanistan te evacueren.

Gisteren hing er op de luchthaven nog een gespannen sfeer. Duizenden Afghanen probeerden in paniek het land te verlaten, vluchtend voor de Taliban. Sommige vluchtelingen klampten zich wanhopig vast aan taxiënde vliegtuigen. Maar na de kalmerende woorden van Sigrid Kaag is er van paniek geen sprake meer.

Op de schermen in de vertrekhal wordt de boodschap van Kaag eindeloos herhaald. “Zodra de luchthaven open is en open blijft, worden pendelvluchten georganiseerd”, zegt Kaag. Haar woorden worden zijn voorzien van Arabische ondertitels.

Een groepje Afghaanse mannen wandelt rustig met hun gezinnen langs de taxfree-winkeltjes. “We zouden inderdaad graag het land uit willen, maar kalm aan hoor. Het gaat zoals het gaat”, zegt een van de mannen. “Ik neem aan dat ons vliegtuig eraan komt. Ik heb begrepen dat mevrouw Kaag er volop mee bezig is, dus we wachten rustig af. Ik heb nog een paar goeie e-books op mijn telefoon en mijn vrouw heeft een spel kaarten meegenomen. Nee, wij vermaken ons wel.”

 
Deel dit artikel: