15 ℃
Gespannen sfeer in ruimtestation:

“Russen in ISS trekken toilet niet meer door”

“Russen in ISS trekken toilet niet meer door”
Foto: NASA

De spanningen tussen Rusland en de Westerse wereld zijn ook in het internationale ruimtestation ISS voelbaar. Aan boord van het ruimtestation bevinden zich nog altijd twee Russen: Dmitri Petelin en Sergey Prokopyev. Drie andere Russische kosmonauten werden donderdag vanwege hun gedrag teruggestuurd naar de aarde.

“De sfeer is sinds de Russische invasie in Oekraïne wel veranderd”, zegt de Amerikaanse astronaut Frank Rubio die ook aan boord van het ISS is. “De Russen proberen ons op allerlei manieren het leven zuur te maken. Ze trekken bijvoorbeeld de wc niet door na een grote boodschap. Gewoon om te pesten. Dan hangt er in het hele ruimtestation een gore strontlucht. En even een raampje open zetten kan hier niet.”

Volgens de Russische kosmonaut Sergey Prokopyev zijn het juist de Amerikanen die zich schuldig maken aan pesterijen. “Na het eten laten ze altijd de vuile borden in de gootsteen staan, zodat wij die moeten afwassen”, moppert Prokopyev. “En ’s nachts drukken ze op de alarmknop. En dan lachen hè. Zo kinderachtig.”

 
Deel dit artikel: