Rusland verbaasd over afluisteren Duitse militairen: “Niet netjes dat wij zoiets doen”

Rusland verbaasd over afluisteren Duitse militairen: “Niet netjes dat wij zoiets doen”
Foto: Aynur Mammadov / Shutterstock.com

MOSKOU - De Russische president Poetin belooft een ‘diepgaand onderzoek’ naar eventuele afluisteringspraktijken door Russische inlichtingendiensten. “Als wij inderdaad een of meerdere personen hebben afgeluisterd, dan is dat zeker niet netjes”, aldus Poetin.

Duitsland ontdekte dat een gesprek tussen hoge Duitse luchtmachtofficieren door de Russen is afgeluisterd. Het gaat om een opname van 30 minuten die door de Russische omroep RT naar buiten werd gebracht. “Ik ben verbaasd en teleurgesteld dat mijn inlichtingendiensten een vertrouwelijk gesprek van Duitse militairen hebben afgeluisterd. Daarmee hebben wij het vertrouwen van Duitsland geschaad. Het is ongehoord dat wij tot zulke daden in staat zijn”, zei Poetin met het schaamrood op zijn kaken.

De ontdekte afluisterpraktijken komen voor Poetin op een zeer ongelukkig moment, omdat de Rusland in de afgelopen twee jaar van meer wanpraktijken werd beschuldigd, zoals het ongeoorloofd binnenvallen en illegaal platbombarderen van buurland Oekraïne.

Ook in Nederland wordt met ongeloof gereageerd op het afluisterschandaal. “Ik wil het zeker niet goedpraten, maar laten we geen overhaaste conclusies trekken. Misschien hebben de Russen per ongeluk een gesprek van Duitse militairen opgevangen. Vooralsnog ga ik er niet vanuit dat er opzet in het spel was”, aldus FVD-voorman Thierry Baudet.

 
Deel dit artikel: