29 ℃

Rusland nog steeds niet akkoord met levering F-16’s aan Oekraïne

Rusland nog steeds niet akkoord met levering F-16’s aan Oekraïne
Foto: Bogac Erkan / Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Rusland wijkt nog niet van haar standpunt af wat betreft de levering van Westerse F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. Hoewel de Amerikaanse president Joe Biden inmiddels geen bezwaren meer heeft, weigert zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin met de levering in te stemmen.

Oekraïne vraagt al maanden om moderne gevechtsvliegtuigen. De Amerikaanse president Biden vond de levering van F-16’s aan Oekraïne eerder nog ‘een stap te ver’, maar inmiddels is hij van mening veranderd; Biden zou zijn goedkeuring hebben gegeven. Rusland blijft echter bezwaar aantekenen.

“Rusland vreest een ongelijke strijd als Oekraïne de beschikking krijgt over Westerse F-16’s. Rusland heeft ze zelf namelijk niet. Op zich is dat een valide argument”, weet Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag. “Bovendien is Rusland belanghebbende in de oorlog in Oekraïne. Om die reden zal de Russische mening waarschijnlijk zwaar meewegen in de beslissing om al dan niet F-16’s aan Oekraïne te leveren.”

Volgens Omslag zal het Westen nog flink met de Russen moeten onderhandelen voordat de F-16’s daadwerkelijk aan Oekraïne kunnen worden geleverd: “Er moeten nogal wat diplomatieke plooien worden gladgestreken voordat Poetin zijn goedkeuring geeft. De kwestie ligt bij de Russen namelijk erg gevoelig en je wil Rusland ook niet tegen je in het harnas jagen. Maar er zit in ieder geval voortgang in. Als de besluitvorming in dit tempo doorgaat, zou de eerste F-16 nog vóór 2030 in Oekraïne kunnen landen.”

 
Deel dit artikel: