13 ℃

Rusland erg geschrokken van reactie Rutte op opblazen stuwdam

Rusland erg geschrokken van reactie Rutte op opblazen stuwdam
Foto: Alexandros Michailidis / Gil Corzo / Shutterstock.com

In Rusland zit de schrik er flink in, nu premier Rutte afkeurend heeft gereageerd op het opblazen van de Kachovka-stuwdam in Oekraïne.

In de nacht van maandag op dinsdag werd de stuwdam met enkele explosies vernietigd, waardoor een groot deel van het achterliggende land onder water kwam te staan. Rutte noemde de aanslag op de stuwdam ‘een oorlogsmisdaad’ en gaat ervan uit dat Rusland verantwoordelijk is.

“De boze reactie van Rutte is een enorme tegenvaller voor het Russische regime”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag. “Zo’n hevige reactie uit Nederland hadden de Russen niet verwacht. Reken maar dat Poetin hier vannacht wakker van ligt. Dat Rutte de Russen verantwoordelijk houdt, is een absolute nachtmerrie voor het land.”

Ook de Russische bevolking is geschrokken van de reactie van premier Rutte. Op straat in Moskou is Ruttes boze reactie het gesprek van de dag. “Het laatste wat wij willen, is een boze premier van Nederland”, zegt een Russische man op het Rode Plein. “Hopelijk kan iemand jullie premier nog tot bedaren brengen, anders vrees ik dat de gevolgen voor Rusland niet te overzien zijn.”

 
Deel dit artikel: