14 ℃

“Rudolf had waarschijnlijk drankprobleem”

Foto: BBA Photography / Shutterstock.com

Rudolf, het mythologische rendier met de rode neus van de kerstman, had waarschijnlijk een drankprobleem. Dat is de conclusie van het onderzoek van bioloog Alphons Droog.

“Rendieren hebben normaal gesproken een bruinachtige neus”, begint Alphons Droog. “Bij Rudolf is dat duidelijk niet het geval. Die heeft een rode neus. Dat kan duiden op een verkoudheid, of een stevig drankprobleem.”

Volgens de bioloog is het niet ongebruikelijk dat dieren verslaafd raken aan alcohol: “Het begint met het eten van rot fruit, dat door vergisting alcohol bevat. Als een dier dat eenmaal ontdekt heeft, wil het niets anders meer. Een alcoholverslaving ligt dan op de loer. Zeker bij rendieren, waarvan bekend is dat ze verslavingsgevoelig zijn.”

Droog vraagt zich af of Rudolf nog samen met de kerstman moet worden afgebeeld. “Het verhaal van de kerstman, die op zijn arrenslee cadeautjes brengt, spreekt vooral kinderen aan. Ik vraag me af je kinderen moet confronteren met een alcoholistisch dier. Bovendien trekt dat beest een arrenslee, terwijl hij duidelijk onder invloed van alcohol is. Dan denk ik: welk signaal geef je hiermee af?”

 
Deel dit artikel: