19 ℃

Ruben (37) schaamt zich: “Ik ademde dag en nacht stikstof uit”

Ruben (37) schaamt zich: “Ik ademde dag en nacht stikstof uit”
Foto: Koldunova Anna / Shutterstock.com

“Ik dacht altijd dat ik een milieubewust mens was, maar dat bleek niet zo te zijn”, zegt de 37-jarige Ruben Heifeller uit Almere. Onlangs ontdekte Ruben dat hij zijn hele leven stikstof heeft uitgeademd, zonder rekening te houden met het klimaat.

“De lucht om ons heen bestaat voor 21 procent uit zuurstof en maar liefst 78 procent stikstof. Dat ademde ik de hele dag in. Bij elke ademteug haalde ik er een beetje zuurstof uit. Daar leefde ik van. Maar bij elke uitademing blies ik alle stikstof gewoon weer uit. En dat kwam in het milieu terecht. Ik besef nu pas hoe asociaal dat was”, zegt hij schuldbewust.

Als de door Ruben uitgeademde lucht in aanraking komt met waterstof, kan zich in theorie ammoniak vormen. Dat is schadelijk voor de natuur en de biodiversiteit. “Ik was me daar totaal niet van bewust”, zucht hij. “Ik ademde er maar op los, dag in dag uit, zonder te weten waar ik eigenlijk mee bezig was. Ja, daar schaam ik me nu wel voor.”

Inmiddels probeert Ruben milieuvriendelijker te ademen. “Ik adem nu niet alleen minder, maar ook anders. Naast de zuurstof probeer ik heel bewust ook wat stikstof uit de lucht te halen. Op die manier draag ik toch mijn steentje bij aan de oplossing van het stikstofprobleem”, legt hij uit. “Ik ben nog niet tevreden over mijn ademhaling. Helaas lijken mijn longen nog vooral ge├»nteresseerd in zuurstof. Ja, dat neem ik ze wel kwalijk.”

 
Deel dit artikel: