20 ℃

‘Roxanne’ van The Police overleden

In Rotterdam is Roxanne van Hurkveldt overleden. Roxanne werd aan het einde van de jaren ’70 wereldberoemd, nadat de Britse band The Police een lied over haar uitbracht.

Foto: Aaron Amat / Shutterstock.com

Roxanne werd in 1942 geboren als Roberta Maria van Hurkveldt. Via haar vader mocht ze op haar zestiende aan de slag als sekswerker in het Rotterdamse havengebied. Daar veranderde ze haar naam in ‘Roxanne’. Ze verwierf grote populariteit onder de zeelieden in de Rotterdamse haven, vooral door haar hoge tempo en relatief lage tarieven.

In 1972 werd Roxanne ontdekt door een Franse souteneur, die haar introduceerde in de rosse buurt van Parijs. Daar ontmoette ze 1977 door stom toeval Sting, de zanger van de destijds in opkomst zijnde band The Police. Hij schreef over haar het nummer ‘Roxanne’, dat wereldwijd een hit werd. Rijk is Roxanne er niet van geworden. In 1995 zei ze in een interview: “Sting heeft mij nooit meer gegeven dan die 100 Franse franks op de eerste avond.”

In 2011 keerde Roxanne terug naar Nederland, waar ze tot op hoge leeftijd werkzaam bleef in de seksindustrie. Fans van The Police kwamen van over de hele wereld naar Rotterdam om door Roxanne te worden afgezogen.

Roxanne van Hurkveldt was 76 jaar.

 
Deel dit artikel: