16 ℃

Roodharigen eisen roodharige emoji’s

Roodharigen worden op smartphones stelselmatig gediscrimineerd. In apps als WhatsApp is er voor mannen en vrouwen met alle haarkleuren een bijpassende emoji, behalve voor mensen met rood haar. 

roodharige-emojiCirca 1% van de wereldbevolking heeft rood haar. In totaal zijn er zo’n 70 miljoen roodharigen, maar nog altijd hebben zij geen eigen emoji’s. Vorig jaar hebben woedende roodharigen al een petitie geopend voor roodharige emoji’s. Toch worden roodharigen ook in de nieuwste updates voor Android en iPhone genegeerd.

De roodharige Ellen Oldshoff (20) heeft moeite om haar digitale emoties te tonen. “Ik kan mijn vrienden nooit via WhatsApp laten weten dat ik blij ben, of verdrietig. Er zijn wel emoji’s voor gele mensen met bruin haar of donkere meisjes met zwart haar, maar die lijken totaal niet op mij.”

De Redhead Foundation overweegt de kwestie aan te kaarten bij de Verenigde Naties. Ellen hoopt dat in een volgende update alsnog roodharige emoji’s beschikbaar zijn. “Soms denk ik weleens: was ik maar een negerkerstman. Die heeft wel een emoji.”

 
Deel dit artikel: