23 ℃

Ronald Plasterk genoemd als nieuwe premier Verenigd Koninkrijk

Ronald Plasterk genoemd als nieuwe premier Verenigd Koninkrijk
Foto: EU2016 NL from The Netherlands / Wiki Commons CC BY 2.0

LONDEN - Na de dramatische verkiezingsnederlaag van de Britse premier Sunak en zijn Conservatieve Partij worden al verschillende namen van mogelijke opvolgers genoemd. De meest gehoorde naam is die van Ronald Plasterk.

Ronald Plasterk is 67 jaar en al in meerdere landen bijna premier geweest, waaronder ook in Nederland. Als Plasterk inderdaad het stokje van Sunak overneemt, wordt hij de eerste Nederlandse premier van het Verenigd Koninkrijk.

Om daadwerkelijk als premier van het Verenigd Koninkrijk te kunnen worden beëdigd, moet Plasterk nog wel zijn Nederlandse nationaliteit inruilen voor de Britse. “Dat realiseer ik mij heel goed, maar ik zie dat niet als een probleem. Ik was eerder al bereid om mijn jarenlange PvdA-lidmaatschap en al mijn principes op te geven om ergens premier te kunnen worden”, reageert Plasterk.

Ook het feit dat Plasterk überhaupt niet meedeed aan de verkiezingen en geen enkele band heeft met de winnende Britse politieke partij is volgens hem geen bezwaar.

Volgens Plasterk is het zo goed als zeker dat hij de nieuwe Britse premier gaat worden. “Het is inderdaad nog niet helemaal definitief, maar het moet wel heel raar lopen als het premierschap wéér aan mijn neus voorbij gaat”, aldus de beoogde premier.

 
Deel dit artikel: