18 ℃

Archeoloog: “Romeinen hadden maling aan coronamaatregelen”

Foto: Debu55y / Shutterstock.com

Een theatervoorstelling met honderden bezoekers, of een afgeladen badhuis? Tegenwoordig kunnen we het ons niet meer voorstellen, maar zo’n tweeduizend jaar geleden was het heel normaal. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de Romeinen het niet zo nauw namen met de coronamaatregelen.

Archeoloog Eppo Dijkse onderzocht hoe oude beschavingen omgingen met het coronavirus en kwam tot een schokkende conclusie: “In die tijd waren er nauwelijks coronamaatregelen. En áls ze er al waren, dan werden ze slecht nageleefd.”

“In de Romeinse tijd gingen mensen snel dood. Je mocht blij zijn als je de vijftig haalde. En als je ziet hoe die jongens met het coronavirus omgingen, is het niet raar dat ze niet zo oud werden. Het waren echte superspreaders hoor, die Romeinen.”

“De Romeinen lapten de coronamaatregelen volledig aan hun laars. Ze kwamen graag bij elkaar en bleven heus niet op anderhalve meter afstand. Van Zoom hadden ze nog nooit gehoord. Bij opgravingen zijn zelfs enorme theaters gevonden. We proberen te achterhalen wat daar precies gebeurde, maar we vermoeden dat ze in die tijd een soort grappige variant van Youp van ’t Hek hadden.”

 
Deel dit artikel: