17 ℃

“Soms voel ik me een echte celebrity”

Nederland is in de ban van rolstoelcurling. Waar het voorheen vooral ging over schaatsen, lijken de ogen nu gericht op het paralympische curlingteam. “Het is bizar. Ik kan zelfs niet eens meer normaal over straat, al heeft dat natuurlijk ook met mijn handicap te maken”, zegt paralympisch curler Fred Gruijtier.

Foto: ID 1974 / Shutterstock.com

Curling is in Nederland definitief doorgebroken. De sport is populairder dan ooit. Fred Gruijtier is al bijna twintig jaar professioneel curler. “Ik krijg wekelijks tientallen brieven en emails van fans. Ik voel me soms een echte celebrity”, vertelt hij. “Rolstoelcurling is misschien nog moeilijker dan gewoon curling”, zegt hij. “In zo’n stoel heb je toch minder grip. En vergis je niet: die baan is spiegelglad hoor!”

Over twee weken vliegt Fred naar Zuid-Korea voor de Paralympische Winterspelen. Nederland behoort tot de favorieten. “Eerst zijn er nog de fotoshoots, de handtekeningensessies en de talloze interviews. Volgende week zit ik bij DWDD.”

En als Nederland de gouden medaille wint? “Ja, dan gaan we dat natuurlijk uitgebreid vieren in het Holland Heineken House”, lacht hij. “Zonder bier hoor. Ik moet nog rijden.”

 
Deel dit artikel: