29 ℃

‘Roetveegpiet’ mogelijk kankerverwekkend

Het leek een mooie oplossing in de Zwarte Piet-discussie, maar nu blijkt dat de ‘roetveegpiet’ mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Dat zegt milieuwetenschapper Iep Klepper na onderzoek.

roetveegpiet-schoorsteen-sinterklaas-zwartepietKlepper onderzocht het effect van roet op het menselijk lichaam. “Roet is een stof die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende materie”, legt hij uit. “Roet bevat sporen van kankerverwekkende stoffen, zoals koolmonoxide en stikstofoxide. Die zijn bij inademing schadelijk voor de luchtwegen. Het is geen goed idee om dat op je gezicht te smeren, dichtbij neus en mond.”

Volgens Klepper wordt onvoldoende gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s van roetveegpieten. “De overheid stelt allerlei normen aan de uitstoot van roet. Voor dieselauto’s is een roetfilter zelfs verplicht. Dat is niet voor niets. Roet is gemeen spul. Het is volslagen idioot om de kankerverwekkende stof voor de lol op je gezicht te smeren.”

De milieuwetenschapper adviseert Zwarte Pieten om het gezicht volledig in te smeren met zwarte of bruine verf. “Volgens sommigen is dat racisme, maar je wordt er in ieder geval niet ziek van.”

 
Deel dit artikel: