Weer veel gewonden

Roep om landelijk alcoholverbod tijdens jaarwisseling steeds luider

Roep om landelijk alcoholverbod tijdens jaarwisseling steeds luider
Foto: Hans Engbers / S Katzenberger / Shutterstock.com

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat er rond de jaarwisseling een verbod moet komen op (consumenten)alcohol. Dat blijkt uit een peiling van Bureau QuestionIt. Elk jaar opnieuw zorgt alcoholgebruik tijdens de jaarwisseling voor talloze gewonden en materiële schade.

Ook bij de afgelopen jaarwisseling raakten weer tientallen mensen gewond doordat ze voor het afsteken van zwaar vuurwerk alcohol hadden gedronken. Alleen al bij het Oogziekenhuis in Rotterdam werden rond de jaarwisseling 25 mensen behandeld die hadden gedronken. Zeven patiënten moesten worden geopereerd, omdat ze onder invloed van consumentenalcohol zwaar vuurwerk in hun ogen hadden gekregen. Deskundigen pleiten dan ook voor een landelijk alcoholverbod rond Oud & Nieuw.

“We moeten op zoek naar nieuwe manieren om het nieuwe jaar in te luiden. Iets dat meer past bij deze tijd”, zegt Rianne van der Pligt, voorzitter van de Stichting Het Nieuwe Jaar (SHNJ). “Met een glaasje fris is het afsteken van vuurwerk net zo gezellig, maar wel veel veiliger. Je kunt ook genieten van zwaar knalvuurwerk als je nuchter bent.”

 
Deel dit artikel: