16 ℃

Roep om helmplicht voor ouderen

Foto: Famveld / Kasarp studio / Shutterstock.com

Het Nederlands Verbond voor Verkeershandhavers (NVV) zou graag zien dat er een algemene helmplicht komt voor ouderen die gebruik maken van de openbare weg. Doel hiervan is om de vele ongevallen met hoofdletsel bij deze groep terug te dringen. Wat het NVV betreft betekent dit dat iedereen vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd straks alleen nog maar naar buiten mag met een helm op.

Woordvoerder van het NVV Aart Grubbenvorst: “Ook ziekenhuizen dringen hier sterk op aan. Door personeelstekorten is het ondoenlijk om iedere keer maar weer uit te rukken met politiewagens en ambulances. Wij zeggen: mensen met een AOW-uitkering hoeven in principe niet meer te werken, dus waarom zouden ze steeds de deur uit moeten gaan? Als het dan toch zo nodig moet, doe het dan veilig met een helm op.”

In enkele steden is al geëxperimenteerd met de helmplicht. De resultaten zijn hoopgevend. Wel moet strikt gecontroleerd worden op naleving. Grubbenvorst: “Gewoon lik op stuk: wel AOW maar geen helm op betekent meteen een straatverbod van een week. Het is wel voor hun eigen bestwil.”

 
Deel dit artikel: