23 ℃

Roelof Arendsveen (88) overleden

In zijn verzorgingstehuis in Sint-Oedenrode is ontdekkingsreiziger Roelof Arendsveen overleden. Hij stond bekend als de stichter van het dorp Roelofarendsveen. Arendsveen leed al enige tijd aan dementie.

Foto: Mostovyi Sergii Igorevich / Shutterstock.com

Roelof Arendsveen werd geboren op 23 september 1930 in Schijndel. Al snel werd duidelijk dat Roelof een echte ontdekkingsreiziger was. Waar zijn ouders ook naartoe gingen, hij wilde mee. Gingen zijn ouders koffiedrinken bij de buren, dan ging Roelof mee en doorzocht hun hele huis.

Op 17-jarige leeftijd verliet Roelof zijn huis en begon aan zijn reis door Nederland en België. Op 17 december 1947 liep hij met zijn fiets aan zijn hand (lekke band red.) zoekend naar een fietsenmaker door een stuk land. Er was daar niemand. Er was alleen bos, zand en gras. Hier kunnen mensen wonen, dacht hij. Hij noemde dat stuk land: Roelofarendsveen.

Al snel na zijn ontdekking van Roelofarendsveen bouwde hij er huizen en liet hij er wegen aanleggen. Op 25 mei 1950 kwamen de eerste bewoners. Twee jaar later, op 24 juni, keerde Roelof weer huiswaarts, na rondritten door België en Duitsland.

Op 27 juli 2013 werd bij Roelof alzheimer geconstateerd en het ging sindsdien steeds slechter met hem. Op een gegeven moment dacht hij zelfs dat zijn achterkleindochter Lize (6) zijn vrouw was, wat in de slaapkamer soms tot vreemde situaties leidde. Roelof laat vijf kinderen, 9 kleinkinderen, 6 achterkleinkinderen en bijna nog een achterachterkleinkind na.

 
Deel dit artikel: