11 ℃

Roel (35) heeft al drie jaar last van after dinner dip: “Het vreet aan me”

Roel (35) heeft al drie jaar last van after dinner dip: “Het vreet aan me”
Foto: Eugene Edge / Shutterstock.com

Als hij had geweten dat die ene avondmaaltijd in 2020 zijn leven zo drastisch zou veranderen, had hij wel voor een boterhammetje met vlokken gekozen. Roel Bastiaans (35) uit Winterswijk at die bewuste avond namelijk de verkeerde dingen, zo bleek later, en kampt sindsdien met chronische neerslachtigheid, futloosheid en vermoeidheid.

“Mijn leven is volledig overhoop gegooid”, zegt de geëmotioneerde Roel. “Vroeger was ik een energieke flierefluiter, de wereld lag aan mijn voeten en ik deed alleen maar dingen waar ik blij van werd. Nu kan ik vrijwel niets meer en dat vreet aan me. Dat specifieke avondgerecht heeft alles voor mij veranderd.”

Roel vertelt dat zijn psycholoog er enkele sessies voor nodig had om te kunnen duiden waar Roels gemoedswijziging vandaan kwam: “Aanvankelijk dacht ze dat ik depressief was of misschien een burn-out had, maar toen ze uiteindelijk hoorde dat ik die bewuste avond aardappelkroketjes, broccoli en schnitzel had gegeten, was ze er snel uit en vertelde ze me dat ik last had van een hardnekkige after dinner dip. Of zoals wij dat in de Achterhoek noemen: een postprandiale hypotensie.”

Om anderen te behoeden voor eenzelfde lot, heeft Roel het boek ‘Mijn leven met postprandiale hypotensie’ geschreven. Hierin waarschuwt hij onder meer voor de risico’s van het gecombineerd eten van aardappelkroketjes, broccoli en schnitzel. Roels boek is in alle boekhandels verkrijgbaar.

 
Deel dit artikel: